Elk jaar kijken vele fotografen er reikhalzend naar uit: lichtende nachtwolken. Lichtende nachtwolken zijn een bijzonder en zeldzaam natuurverschijnsel. Wie in de maanden mei, juni en juli in noordwestelijke richting kijkt kan boven de horizon zilverachtige wolken zien. Deze wolken zijn pas na middernacht zichtbaar. Ze worden gedurende deze maanden van onderen belicht door de zon.

Deze wolken hangen op zo’n 80 km hoogte, zo’n vier keer hoger dan normale wolken. Om lichtende nachtwolken te kunnen zien moet het dus grotendeels helder zijn. Lichtenden nachtwolken bestaan uit hele kleine deeltjes die in de bovenste laag van de atmosfeer voorkomen. Op deze hoogte is het ontzettend koud en die kou zorgt voor een laagje ijs rondom deze deeltjes. Dit laagje ijs zorgt ervoor dat het zonlicht wordt weerkaatst en dat ze zichtbaar worden.

Wil jij ze ook spotten? Kijk dan in de maanden mei, juni en juli na middernacht in noordwestelijke richting. Dan kan je ze nog weleens tegenkomen. Ze zijn erg zeldzaam, dus wees niet teleurgesteld als je ze niet ziet.

 

Lichtende nachtwolken in Amsterdam Pontsteiger

Lichtende nachtwolken