Avondfotografie is magisch. Wanneer de zon zakt en het langzaam donker wordt, dan verandert jouw omgeving in een totaal nieuwe omgeving. Dit betekent een hele nieuwe manier van fotograferen, namelijk met lange sluitertijden. Hier komen mooie effecten bij kijken. Wat je met het blote oog ziet zie je niet terug in de foto. Wil je weten hoe de foto’s uit Nachtelijk Amsterdam zo worden? Lees dan verder!

Lange sluitertijden

Doordat de zon zakt en het licht in de avond en de nacht aanzienlijk is afgenomen, is het noodzakelijk om een lange sluitertijd te gebruiken tijdens het maken van een foto. Een lange sluitertijd van bijvoorbeeld 30 seconden lang betekent dat de camera 30 seconden lang een foto neemt. Gedurende deze 30 seconden wordt al het licht opgenomen wat zich in het beeld van de camera afspeelt. Als je het goed doet is het resultaat een goed belicht beeld. Bij het gebruiken van een lange sluitertijd krijg je bijzondere effecten te zien. Dat is wat avondfotografie magisch maakt. Onder de foto lees je meer over deze effecten.

 

Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, avondfoto's Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam

 

Bewegende lichten worden strepen

Misschien wel het meest bekende effect van lange sluitertijden zijn lichtstrepen. In bovenstaande foto, gemaakt tijdens SAIL Amsterdam 2015, zie je de bewegende boten op het IJ als strepen. De camera ziet die boten niet doordat ze te snel bewegen om te worden geregistreerd, maar de camera ziet wel duidelijk de lampen op de boot. Omdat de camera licht opneemt is dit hetgeen wat je ziet; lichtstrepen.

Wat je in deze foto ook ziet zijn de grote Tall Ships. Deze Tall Ships zien er herkenbaar uit omdat ze volledig stil in het water liggen. Deze worden dus wèl geregistreerd. Rechts naast de Tall Ships zie je een hoop vage strepen. Dat zijn de mensen die zich over de kade bewegen. De mensen die wèl zichtbaar zijn zijn mensen die tijdens de foto hebben stil gestaan.

Water verandert in ijs

Doordat de camera enkel licht opneemt en niet de bewegingen van het water wordt het water glad. Het lijkt dan te veranderen in ijs wat rust creëert. Hoe langer de sluitertijd is, hoe gladder het water zal worden, afhankelijk van hoe wild of rustig het water is. De reflectie van licht zie je vervolgens heel goed op het water. Als het volledig windstil is en er geen rimpels op het water te zien zijn, dan is het mogelijk om een perfecte spiegel te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan de reflectie in een plas water op straat.

 

Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, avondfoto's Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam, NEMO Science Center, Oosterdokseiland

Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam

 

Bewegende voorwerpen worden strepen of schimmen

Dit is te vergelijken met de bewegende mensen op de kade van de SAIL foto en met de pont op bovenstaande foto. Hetzelfde gebeurt eigenlijk met alles wat beweegt en wat geen licht geeft; het worden strepen, schimmen of het verdwijnt volledig. Net als met het gladde water creëer je op deze manier rust in de foto, puur door het gebruik van een lange sluitertijd. De foto van NEMO heeft zowel het gladde water als de uitgestreken wolken. Hierdoor komt de focus volledig op NEMO en de Oosterdokskade te liggen.

Je kunt mensen laten verdwijnen

Je kunt mensen als schimmen laten zien, maar ook volledig uit beeld laten verdwijnen, zolang deze mensen maar genoeg bewegen. Doordat mensen geen licht geven worden ze ook niet door de camera geregistreerd tijdens het maken van lange sluitertijd foto’s, mits ze volledig stilstaan. Zo is het mogelijk om populaire hotspots zoals de Dam te fotograferen zonder mensen.

Wil je ook leren om dit soort foto’s van Nachtelijk Amsterdam te maken? Je kunt een workshop avondfotografie of een workshop lightpainting volgen in het hart van de stad. Na slechts een avond fotograferen in de stad weet ook jij hoe je dit soort foto’s kunt maken.