Het weer is een zeer belangrijke factor voor de serie Nachtelijk Amsterdam. Het weer kan de foto namelijk maken of breken. Daarom hou ik het weer elke dag uitgebreid in de gaten. Eigenlijk is elke dag waarop er geen regen wordt voorspeld een goede dag om erop uit te gaan, maar soms zoek je naar iets speciaals. Dit kan het blauwe uurtje zijn waarop de kleur prachtig blauw wordt. Hiervoor moet het volledig helder zijn. Je kan ook zoeken naar een bijzondere wolkenpartij die je zelden ziet. Dat betekent opletten geblazen, omdat zulke luchten zich op het laatste moment laten zien.

Soms moet je je echter gewoon laten verrassen en zien hoe het weer zich ontwikkelt zonder dat je verwachtingen hebt. Ik merk dat ik op dit soort dagen de meest verrassende resultaten krijg. Soms is dit een teleurstelling, maar soms…

Soms heb je pech

Of toch niet? Onderstaande foto is gemaakt vanaf UP, de toren naast het Movenpick Hotel. Vanaf deze toren heb je een waanzinnig uitzicht over het IJ, over het Oosterdok en over de stad. Even leek het een teleurstelling te worden, omdat het weer flink tegenzat. Het was al lange tijd erg warm en het had al een tijd niet geregend. Dat betekent smog. Vanaf de grond lijkt dit vaak mee te vallen, totdat je de hoogte in gaat. Pas dan kan je goed zien hoeveel smog er in de lucht hangt. Op deze avond was dit erg veel, waardoor de kleuren tegenvielen en er waren geen mooie wolkenpartijen te zien. Uiteindelijk is dit toch een zeer sfeervolle foto geworden, vind ik persoonlijk. De smog en de kleuren passen bij de stedelijke omgeving.

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam

Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, avondfoto's Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam, A'DAM Toren, Het IJ, SAIL Amsterdam 2015

 

Bovenstaande foto is een foto gemaakt tijdens SAIL Amsterdam 2015, dit keer vanaf het Movenpick Hotel. Hoewel de foto iets verschilt van compositie zie je hetzelfde. Je ziet de bocht in het IJ, de A’DAM Toren en de schoorsteen van de Hemwegcentrale. Toch is het een wereld van verschil door de lichtomstandigheden en de tijd. Deze foto is later in de avond gemaakt. Later op de avond betekent meer omgevingslicht en een andere lucht.

Dit maakt avondfotografie mooi. Je weet nooit welk resultaat je krijgt, mede door de speciale effecten die lange sluitertijd met zich meegeeft, maar ook door hoe het weer zich ontwikkelt. Hierdoor kan je van hetzelfde onderwerp en dezelfde locatie twee zeer verschillende beelden krijgen.

 

Foto’s bestellen als print of gebruiken voor uw website, drukwerk of andere communicatie? Neem dan contact op. Bel +316 83302592 of mail naar info@rg-fotografie.nl.