De 7e editie van het Amsterdam Light Festival is vandaag van start gegaan! Tot en met 20 januari kan je 30 prachtige lichtkunstwerken vinden langs de grachten van kunstenaars uit binnen en buitenland. Nachtelijk Amsterdam ging op stap en fotografeerde de 5 mooiste lichtkunstwerken voor jou.

1. Starry Night

Wellicht komt dit kunstwerk je bekend voor. Zegt de naam Vincent van Gogh je iets? Het kunstwerk Starry Night van Ivana Jelic en Pavle Petrovic is gebaseerd op het beroemde schilderij van Van Gogh. Het achterliggende idee achter dit lichtkunstwerk is dat we in grote steden de sterrenhemel niet meer kunnen zien door de enorme hoeveelheid lichtvervuiling. Op deze manier willen ze dat we weer naar een sterrenhemel kunnen kijken en willen ze dat we stilstaan bij wat we missen: de nachtelijke sterrenhemel.

Vind dit kunstwerk op het punt waar de Leidsegracht en de Herengracht elkaar tegenkomen.

 

Amsterdam Light Festival 2018

Amsterdam Light Festival 2018

2. MR. J.J. Van Der Veldebrug

Onderweg naar het NEMO Science Center en zelfs vanaf het station is het al te zien: het lichtkunstwerk Mr J.J. Van Der Veldebrug van Peter Vink. De ontwerpers van de J.J. van der Veldebrug wilde een zo open mogelijke constructie zodat de brug het zicht over het water van het Oosterdok niet in de weg zat. Hierdoor maakt de brug op een onopvallende manier onderdeel uit van het Oosterdok. Peter Vink maakt van deze brug nu juist een heel opvallend kunstwerk. Een kunstwerk die je van dichtbij kunt bekijken, omdat je er onderdoor loopt.

 

Amsterdam Light Festival 2018

Amsterdam Light Festival 2018

 

3. A.N.N.

Dit hangende kunstwerk over de gracht ter hoogte van de Raadhuisstraat is ontworpen door Koros Design. Ze gebruiken bewegend licht om een proces te laten zien dat vergelijkbaar is met hersenactiviteit. Het oplichtende brein is al sinds de jaren 90 niet meer weg te denken bij wetenschappelijke artikelen. Deze scans van hersenen bevatten felgekleurde vlekken die activiteit aangeven. Deze experimenten dienen vervolgens als bewijs voor allerlei nieuwe psychologische inzichten.

 

Amsterdam Light Festival 2018

Amsterdam Light Festival 2018

 

4. Portam Civitatis

Een blauw-paars paviljoen duikt op uit het water op de plek waar de Herengracht de Brouwersgracht ontmoet. Het is net als het restant van een verloren kathedraal. Het kunstwerk is van Peter Snijders en doet denken aan de gotische bouwstijl zoals we die kennen van de Oude Kerk in Amsterdam. De simpele constructie wordt verlicht door UV-licht en lijkt op een ruimtelijke blauwdruk.

 

Amsterdam Light Festival 2018

Amsterdam Light Festival 2018

 

5. Spider On The Bridge

Je herkent het meteen als enorme spin en dat is precies wat het Franse Groupe LAPS wil laten zien. De enorme spin bestaat uit 80 kleinere spinnen gemaakt van buisjes met LED-licht. Het licht wisselt zo nu en dan waardoor het lijkt alsof de 80 spinnen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Je vindt dit kunstwerk waar de Herengracht de Reguliersgracht ontmoet bij The Bridge of 15 Bridges.

 

Amsterdam Light Festival 2018