In een eerdere blog schreef ik over de opening van de A’DAM Toren en dat het voor mij tijd was om afscheid te nemen. Toch stond ik in april weer op de toren om in opdracht te fotograferen, een waanzinnig mooie opdracht voor de mooiste opdrachtgever die ik mij kan wensen: I Amsterdam.

30 mei tot en met 1 juni vond in de RAI in Amsterdam de vastgoedbeurs Provada 2017 plaats. De MRA (Metropool Regio Amsterdam) was hier sterk vertegenwoordigd met een enorme stand. Om de stand op te laten vallen hadden ze het idee om een vergezicht van Amsterdam en omliggende gemeenten als decor te gebruiken. Het idee was om daar een ‘kozijn’ voor te zetten zodat het leek dat dit het uitzicht was vanaf jouw werkplek of huis. Het was aan mij om die vergezichten te gaan maken.

Op 27 april was het zover: de shoot! Ik heb het weer goed in de gaten gehouden en het zag er erg goed uit. Helaas geeft dat geen garanties. Eenmaal op de toren bleek dat we op het goede moment op de juiste plek stonden. Er waren geen wolken aanwezig en zo helder heb ik het nog nooit eerder gezien. Perfect! Je kon tot in de verste verte alles goed zien. Onderstaande foto is èèn van de gemaakte foto’s.

Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam

Rond 20:00u stond ik op de toren. Dan is het afwachten tot het mooiste licht zich laat zien. Ondertussen kan ik mijn positie kiezen en alvast een aantal testfoto’s maken. Erg belangrijk, want eenmaal te laat is te laat en dan moet je een andere dag terugkomen. Dat zou zonde van de tijd zijn. Tijdens het fotograferen bleek dat ik èèn grote uitdaging had en dat is het enorme hek van de A’DAM toren.

Voor de opdracht was het nodig om een panorama te maken en tsja, dan staat het hek er hoe dan ook op. Je hebt tenslotte maar een klein gat waar je doorheen kunt fotograferen. Gelukkig heb ik hier ervaring mee. Zolang het hek in de lucht zit, dan valt het hek er makkelijk uit te halen zonder dat je de foto hoeft te knippen en daardoor delen van het landschap verliest. Hierdoor kan de Rembrandt Toren (ver links op de foto) en de kerk (rechts) in het beeld blijven staan. Doordat ik met lange sluitertijd fotografeer tijdens de oversteek van de pont, dan zie je dat de pont vervaagt. Dit voegt dynamiek toe aan de foto en breekt de grote ruimte van het IJ onder de stedelijke horizon. Uiteraard werk ik met de juiste instellingen, een full frame camera met de beste lenzen en met een stevig statief. Hierdoor worden de foto’s van hoek tot hoek zeer scherp.

De bovenste foto bestond uit 6 foto’s, de tweede foto uit 3 foto’s en de laatste foto bestond ook uit 6 foto’s. Deze foto’s ‘stitch’ ik vervolgens aan elkaar tot èèn geheel. Doordat het een panorama is heb ik de meest waanzinnige scherpte en heb ik meer van het landschap in beeld dan wanneer ik een enkele foto maak. Genieten! Uiteindelijk is er voor de onderste twee foto’s gekozen, omdat er in die foto’s meer van de omliggende gemeentes te zien is. De foto’s zijn tijdens het evenement op 12 x 6 m en op 10 x 4 m afgebeeld. Een enorm formaat! Je ziet ook dat het wachten op het juiste licht zijn vruchten heeft afgeworpen. Je ziet duidelijk de overgang van licht naar donker en je hebt de prachtige pastelkleuren.

Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, avondfoto's Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam

Provada 2017 RAI Amsterdam2

Gebruik maken van mijn diensten?

Wilt u ook uw eigen waanzinnige avondfoto van Amsterdam? Dat is mogelijk! Foto’s uit de serie Nachtelijk Amsterdam zijn te bestellen op print of op aanvraag beschikbaar als licentie. Daarnaast fotografeer ik ook in opdracht en maak ik al te graag uw eigen Nachtelijk Amsterdammertje. Mail naar info@rg-fotografie.com of bel naar +31 683320592 voor meer informatie.