Recent heb ik avondfotografie in opdracht uitgevoerd voor GVB Amsterdam. Voor GVB Veren heb ik de belangrijkste aanlegplaatsen van de pont in en rond Amsterdam gefotografeerd. Dit zijn de locaties Buiksloterweg, NDSM-werf en Velsen. Deze foto’s moesten gemaakt worden na zonsondergang vanaf een hoog uitkijkpunt. Een fantastische opdracht die mij compleet in de wieg is gelegd. Wat gaat de GVB met de foto’s doen? De gemaakte foto’s worden groot afgedrukt op aluminium prints en gebruikt ter decoratie in het opleidingscentrum en vergaderruimte.

in deze blog geef ik jullie een inzicht over deze opdracht en licht ik èèn foto uit. Hoe ben ik te werk gegaan en waar liep ik tegenaan?

 

Allereerst: hoe kreeg ik deze opdracht?

De GVB was erg onder de indruk van mijn inmiddels bekende foto: on top of Amsterdam. Omdat je alle vier de ponten in de foto zag wilde de GVB deze foto maar al te graag ophangen op het hoofdkantoor. Dit was voor de GVB de inspiratie om foto’s van de andere aanlegplaatsen te laten maken in de avond vanaf hoge gebouwen.

 

Over Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, avondfoto's Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam, On top of Amsterdam

On top op Amsterdam.

 

Hoe ging ik te werk?

Buikslotermeerplein

De locatie die ik ga uitlichten is de aanlegplaats bij het Centraal station. Deze aanlegplaats moest ik vanaf de Zuidkant fotograferen. Ik ging op zoek naar geschikte locaties en dacht o.a. aan de Zilveren toren en het Movenpick Hotel. Beide locaties vielen snel af, maar gelukkig is er een perfect initiatief: de SkyLounge van het DoubleTree by Hilton. Een prachtig dakterras met geweldig uitzicht over de binnenstad en het IJ én voor publiek toegankelijk. Het was de perfecte locatie. Op de dag dat ik wilde fotograferen werd er geen regen voorspeld en zag ik geen dreigende wolken op Buienrader en op de webcam. Helaas, toen ik er nog geen 5 minuten was trok het volledig dicht en begon het te regenen. Teleurgesteld terug naar huis…

De tweede keer was het weer een heel stuk beter en had ik niet verwacht dat ik zulke prachtige weersomstandigheden zou hebben én zo’n prachtige zonsondergang. Alsof de regen en het dikke wolkenpakket mij iets wilde vertellen. Ik heb deze dag namelijk speciaal uitgekozen, omdat de kroon van de A’DAM toren een speciale lichtshow had, anders dan andere dagen. Dit is wat ik bedoel met het geven van dat beetje extra voor de klant. Gelukkig werd ik tijdens poging 2 getrakteerd op een schitterende zonsondergang en prachtige lichtomstandigheden.

Ik besloot om een panoramafoto te maken zodat zowel de gloednieuwe A’DAM toren erop stond en een groot deel van het centraal station. On de nabewerking heb ik de foto’s vervolgens ‘gestitcht’ tot één mooi geheel. De GVB heeft deze foto vervolgens besteld op een aluminium paneel van 3 x 1 m. Doordat ik fotografeer met een full frame camera met 36,6 mp en een panorama heb gemaakt is de print ragscherp en lijkt het alsof je in de foto wordt getrokken.

Prints

Nachtelijk Amsterdam, avondfotografie Amsterdam, avondfoto's Amsterdam, nachtfotografie Amsterdam

 

Avondfotografie in opdracht?

De GVB Amsterdam is ontzettend tevreden met de prints en vormen nu een echte eyecatcher op het hoofdkantoor. Wilt u zelf ook zo’n prachtige eyecatcher van of voor uw bedrijf? Dat kan! Ook de Rabobank ging u voorNeem contact op voor de mogelijkheden of een offerte en u ontvangt binnen 24 uur reactie op uw verzoek.

Één van bovenstaande foto’s (of andere avondfoto’s) bestellen op print of een licentie aanvragen voor bijvoorbeeld website of drukwerk? Fotoprints en licenties kunnen worden aangevraagd via de contactpagina.